Std 5 Lesson 3 Be a good listener – questions and answers

3. Be a Good Listener

For the questions worksheets click on – Questions

For a PDF click on the link below.

Things to do:

1. Write the characteristics of a good listener.

(i) Good listeners look at the speaker.

(ii) Good listeners pay close attention to the speaker.

(iii) They make special effort to understand the speaker.

(iv) If they hear any new or unfamiliar words they try to guess the meaning from the context.

(v) They try to guess what the speaker will say next.

(vi) They keep listening even if they have doubts or they do not understand something.

(vii) They wait for the speaker to finish and then get their doubts clarified by asking polite questions.

(viii) They do not feel shy or afraid to ask questions.

(ix) They take notes or points as they listen.

(x) They keep thinking about what they heard and grasp the meaning of difficult word or phrase later on.

2. Listen carefully and guess how the sentence would end.

    (1) Once there was a crow. He was very thirsty.

        He wanted to drink some water.

    (2) There were dark clouds in the sky. Soon, it began to rain.

    (3) This step is broken. Please be careful.

    (4) When the students saw the question paper, they were

          happy/ sad/ scared/ surprised

    (5) When the teacher read the answer papers, she was

          happy/ angry / surprised / unhappy

3. Listen carefully and write all the words correctly.

    (1) You are right. Write it down in the right hand corner.

    (2) ‘I need two books.’ ‘Me, too.’ ‘I gave one to my sister.’

    (3) He ate the whole apple but there were holes in the apple.

    (4) Do you know the tale of the mouse who had seven tails? Please 

          tell it to us.

     (5) I knew you wanted new shoes.

Extra Questions:

Q1. Fill in the blanks.

(1) It is important to be a good listener.

(2) Good Listeners look at the speaker.

(3) Good Listeners pay close attention to the speaker.

(4) Sometime it helps to note down important words or points.

(5) You may grasp the meaning of the difficult word or phrase later on.

Q2. Read the lesson and answer the following questions.

(1) When is it important to be a good listener?

Ans. It is important to be a good listener when you are learning a new language, or when you are dealing with other people.

(2) How can you find out if you are a god listener?

                                        Or

      Which three questions should you ask yourself to find out if you

        are a good listener?.

Ans. We can find out if we are a good listener by asking the following three questions:

        (i) Do you look at the person when you are listening to the

             person?

        (ii) Do you pay attention to what the speaker is saying?

        (iii) Do you make special efforts to understand the person?

(4) List down some of the things that will help you understand the speaker.

Ans. (i) Try to guess the meaning of new and unfamiliar words from the

             context.

        (ii) Try to guess what the speaker will say next.

        (iii) Try to keep listening even if you do not understand or

                disagree with the speaker.

        (iv) Do not feel shy or afraid to ask questions.

        (v) Note down important words or points.

        (vi) Keep thinking about what you heard, to grasp the meaning of

               a difficult word or phrase.

(5) What should you do if you hear some new or unfamiliar words?

Ans. If we hear new or unfamiliar words we should try to guess their

         meaning.

(6) How can you get your doubts clarified?

Ans. We should wait for the speaker to finish speaking and then get

         our doubts clarified by asking polite questions.

(7) Why does it also help to keep thinking about what you heard?

Ans. It also helps to keep thinking about what you heard because you may grasp the meaning of a difficult word or phrase later on.

(8) What should you do even as you listen to the speaker?

Ans. We should note down important words or points even as we listen.

(9) What should you not do while you listen to someone?

Ans. When we are listening to someone we should not turn our head away or toy with something else.

(10) What attempts do you make to be attentive in class?

(students have to write in their own words)

For the questions worksheets click on – Questions

For a PDF click on the link below.

Comments 63

Leave a Reply

Your email address will not be published.