Std 6 Lesson 3.2 Seven Sisters, questions and answers

Meanings:

isolated – far away from other places, buildings, or people

distinctive – characteristic of one person or thing, and so serving to distinguish it from others.

exotic – originating in a distant foreign country.

elegant – stylish in appearance

scenic – beautiful view of nature

picturesque – visually attractive

awesome – very impressive

exquisite – extremely beautiful

overwhelmingly – with a great degree

fascinating – extremely interresting

panoramic – with a wide view surrounding the observer

aromatic – having a pleasant smell.

amazing – causing great surprise

rare – something that is not found easily

accalaimed – publicly praised

graceful – showing elegance

serene – calm and peaceful

splendid -very impressive

vibrantly -full of energy

verdant – full of greenery

robust – fast

gorgeous – very beautiful

POINTERS

1. Present any one of the speeches given above.

2. Choose any one of the seven States. Find more information about it and prepare a leaflet or brochure to invite people to visit it.

Tripura:

Tripura, the third smallest State in the country, bordered by Bangladesh to the north, south, and west. Agartala is its capital

How to get there:

By road: It will take approx. 36 hours.

By air: It takes bout 7 hours.

By rail: It will take about 2 1/2 days

Places to stay: Ginger Hotel, Hotel Rajdhani, Executive Inn Hotel, Royal Guest House, Welcome Palace, Ambar Hotel and Galaxy Inn in Agartala.

Places to Visit: tea gardens, wild life sanctuaries, eco-parks rock carvings at Deotamura and the Neermahal

What to eat: Rice, fish and vegetables is the stable diet but tourists can also enjoy, Indian, Chinese and Continental cuisine.

Best time to visit: From October to May

What to buy: bamboo, cane room dividers, floor mats, panels for walls, furniture, table mats and Woven fabrics.

3. From the passage, find and write any two examples of the following :

(a) Use of the verb ‘be’ (am, is, are, etc) as the main verb.

Ans. (i) I am a nature lovers’ heaven. (ii) The land is also rich in petroleum, natural gas, coal, limestone and other minerals. (iii) There are 16 tribes and sub-tribes in Nagaland.

(b) Sentences containing l ‘must’ l ‘can’.

Ans. (i) You must make it point to visit the 400 year old Buddhist monastery. (ii) As souvenirs you can take the Jappi and masks.

(c) Sentences beginning with ‘Don’t’.

Ans. (i) Don’t miss the Namdapha tiger project. (ii) Don’t forget to visit the Ahom palaces.

4. Write a short speech for the State of Maharashtra.

Arunachal Pradesh

1) What is Arunachal Pradesh called?

Ans. Arunachal Pradesh is called the ‘Land of the Rising Sun – Land of the Dawn Lit Sun’

2) What is the popular dish?

Ans. The popular dish in Arunachal Pradesh is momos – steamed buns with meat or vegetable stuffing.

3) How old is the Buddhist monastery at Tawang?

Ans. The Buddhist monastery at Tawang is 400 years old.

4) Where is the cultural festival held in Arunachal Pradesh?

Ans. The cultural festival in Arunachal Pradesh is held at Ziro.

5) Where is India’s first orchard sanctuary?

Ans. India’s first orchard sanctuary is in Arunachal Pradesh.

6) Which places would you like to visit in Arunachal Pradesh?

Ans. In Arunachal Pradesh I would like to visit the monasteries, lush green forests, lakes, waterfalls, deep river valleys, the limestone caves called tapenuru, the 400 year old Buddhist monastery at Twang, the cultural festivals at Ziro, the Namdapha tiger project, wild life sanctuaries, national parks and India’s first orchard sanctuary.

Assam

1)  What is Assam also known as?

Ans. Assam is also known as Ahom.

2) What is Assam known for?

Ans. Assam is known for its artistic heritage, exotic dance forms and elegant temples.

3) Name the World Heritage Sites in Assam?

Ans. Kaziranga National Park and Manas National Park are World Heritage Sites in Assam.

4) Which are the most sort after silks in the world of fashion?

Ans. ‘Eri’, ‘Muga’ and ‘Pat’ are the most sought after silks in the world of fashion.

5) Which is the major festival of Assam?

The major festival of Assam is Bihu.

6) What can tourists take as souvenirs from Assam? 

Ans. As souvenirs tourists can take the Jappi (traditional sunshade) and masks.

7) How are the rivers helpful to Assam?

Ans. The rivers ensure that the territory is lush and fertile, with wetlands, orchards, tea estates, and scenic forests and parks.

Meghalaya

1) What does Meghalaya mean?

Ans. Meghalaya means the abode of clouds.

2) Name the capital of Meghalaya? What is it called? Why?

Ans. The capital of Meghalaya is Shillong. It is called ‘Scotland of the East’ because of its highlands, fog and scenery.

3) Name the languages spoken in Meghalaya?

Ans. The languages spoken in Meghalaya are English, Khasi, Pnar and Garo.

4) Which are the fascinating things in Meghalaya?

Ans. The rolling mists in the valleys, the undulating hills, numerous lakes, waterfalls, caves, sacred forests and exotic flora and fauna are fascinating.

5) What kind of cultivation do they practice in Meghalaya?

Ans. Jhum or shifting cultivation is practised in Meghalaya.

6) Name the minerals found in the rock formation.

Ans. The rock formations contain rich deposits of valuable minerals like coal, limestone, uranium and sillimanite.

7)  Which is the wettest place on Earth?

Ans. Cherrapunji/Mausinram is the wettest place on earth.

8) Name the longest cave and the deepest cave?

Ans. The Krem Liat Prah is the longest cave, and Synrang Pamiang is the deepest cave.

9) Which festival is celebrated in autumn in Meghalaya?

Ans. The Wangala festival is celebrated in autumn.

Manipur

1)  What is Manipur called?

Ans. Manipur is called the jewel of mother India. It is also known by its nick names Kangleipak or Sanaleibak.

2) Which is the capital of Manipur? What is located there?

Ans. The capital of Manipur is Imphal. The cyclists’ velodrome is located here.

3) Which ethnic group belongs here? Which language do they speak?

Ans. Many of the people belong to the Meetei ethnic group and speak Meetei/Manipuri language.

4) Which game has Manipur introduced to the Europeans?

Ans. Manipur has introduced polo to the Europeans.

5) What is the staple diet of the people of Manipur?

Ans. The staple diet of the people of Manipur consists of rice, fish, large varieties of leafy vegetables (both aquatic and terrestrial).

6) How is the cuisine of Manipur different from the rest of India?

Ans. The cuisine of Manipur is different from the rest of India, due to the use of various aromatic herbs and roots that are peculiar to Manipur.

7) Which is the floating National Park of the world? Which rare and endangered animal is found here?

Ans. Keibul Lamjao National Park, is the floating national park of the world. The rare and endangered species of brow antlered deer are found here.

8) How do the folk dances of the tribal people captivate the people?

Ans. The folk dances of tribal people captivate the beholders with their exotic costumes and simple but graceful rhythm.

9) Name the Manipuri Martial Arts?

Ans. ‘Thang Ta’ and ‘Sarit Sarak’ are the Manipuri Martial Arts.

Mizoram

1) What does Mizoram imply?

Ans. Mizoram implies ‘land of the hill people’ referred to as the Kukis.

2) Describe the scenic beauty of Mizoram?

Ans. Rolling hills stretch across hundreds of miles, and the plains and valleys are covered with lush forests and thick bamboo groves, green paddy fields, vine yards, teeming with diverse wild life.

3) Which is the capital of Mizoram? Describe the view from the capital? 

Ans. The capital of Mizoram is Aizawl, and from its scenic location, you can get a captivating view of lush emerald Tlawng river valley in the west and the Tuirial river valley in the east.

4) Name the museum in Mizoram? What does it portray?

Ans. The museum in the heart of the city, Zarkawt, portrays the culture of Mizoram with a splendid collection of costumes, artefacts and historical relics.

5) Name the biggest lake in Mizoram. How big is it?

Ans. The Palak lake is the biggest in Mizoram and covers 30 hectares (74 acres).

6) Which place is called the fruit bowl?

Ans. Champhai, with its fertile vineyards, is known as ‘the fruit bowl’ of Mizoram.

7)  Which is the official language of Mizoram?

Ans. Mizo is the official language of Mizoram.

Nagaland

1)  Which is the smallest state in India? Name its capital.

Ans. The smallest state in India is Nagaland and Kohima is its capital.

2) Describe mount Saramati.

Ans. Mount Saramati is the highest peak with a height of about 3,840 metres and its range forms a natural barrier between Nagaland and Burma.

3) Why is Nagaland called the fashion station of the East?

Ans. There are over 16 tribes and sub-tribes that inhabit Nagaland, each with its own unique colourful and intricately designed costumes, jewellery and beads that adorn them. Today, many of its young people have ventured into fashion designing, creating fabrics that blend the traditional motifs with modern appeal.

4) Why is Nagaland called the Falcon capital of the world?

Ans. Nagaland is known as the ‘Falcon capital of the world.’ because the great Indian hornbill is found here.

5) Name the festival of Nagaland.

Ans. Great Hornbill Festival

Tripura

1)  What does Tripura mean?

Ans. Tripura means ‘three cities’ ‘Tripura’ also means ‘near water’.

2) What do some scholars believe?

Ans. Some scholars believe that the land was ruled in ancient times by a King named Tripur, from whom my name emerged.

3) Name the three geographical zones of Tripura.

Ans. My land has three distinct geographical zones: 1. The hill ranges which run from North to South; 2. The undulating plateau land and 3. The low-lying alluvial plains.

4) Name the rivers of Tripura.

Ans. Gumti, Muhuri and Feni.

5) What crops are grown in Tripura?

Ans. Rice, cotton, jute, tea, tobacco and oilseeds are grown here.

6) Which is the major group in Tripura?

Ans. The Kokborok speaking Tripuri people are the major group among the many tribes and subtribes.

7) Which is the capital of Tripura?

Ans. Agartala is the capital of Tripura.

8) What are the great attractions in Tripura?

Ans. Lush tea gardens and wild life sanctuaries and my specially set up eco-parks and the famous rock carvings at Deotamura are the great attractions here.

9) What is found in Deotamura?

Ans. The famous rock carvings are found at Deotamura.

10) Describe Neermahal.

Ans. The Neermahal is a gorgeous red-and-white water palace, empty but shimmering on its own island in the lake of Rudrasagar.

11) Name the festivals celebrated in Tripura?

Ans. Garia, Durga Puja, Buddha Purnima, Kharchi, Pous Sankranti, Bijhu or Christmas are the festivals celebrated in Tripura.

12) What will fascinate tourists in Tripura? 

Ans. The tourists in Tripura will be fasinated by its rich cultural heritage, beautiful palaces, wild life sanctuaries, historical temples, palaces and museums.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *