Std 5: Lesson 2: Daydreams – (Answers)– SSC – (Maharashtra Board)

Std 5

2. Daydreams – Answers

Passage 1:

Once there lived a couple who spent a lot of time in idle talk. One day, the husband said, “I have always wanted to keep cows. If, by chance, I get some extra money from somewhere, I am going to buy a few cows.”

“But that means a lot of work. You have to feed the cows, walk them, bathe them, milk them – cows need a lot of looking after. One cow would be enough. There’s no need to buy more cows,” said the wife.

Q1.   How did the couple spend their time?

Ans. The couple spent their time in idle talk.

Q2. Who spent a lot of time in idle talk?

Ans. A couple spent their time in idle talk.

Q3. When was the husband going to buy a few cows?

Ans. The husband was going to buy a few cows, if by chance he gets some extra money from somewhere.

*Q4. What did the husband want to buy if he got some extra money?

Ans. The husband wanted to buy a few cows if he got some extra money.

Q5 Why did the wife feel that looking after cows is a lot of work?

Ans.  She felt that looking after the cows is a lot of work because you have to feed the cows, walk them, bathe them and milk them. Cows need a lot of looking after.

Q6. How many cows did the wife want to buy?

Ans. The wife wanted to buy only one cow.

Q7. How do you spend your free time?

(Answer as per students’ discretion.)

 

Passage 2:

“But that means a lot of work. You have to feed the cows, walk them, bathe them, milk them – cows need a lot of looking after. One cow would be enough. There’s no need to buy more cows,” said the wife.

“But think of all the milk we’ll get if we buy more,” said the husband.

“That’s true.” The wife agreed. “There will be so much milk that we can even have plenty of dahi and butter and ghee. Wouldn’t it be lovely! How lucky that I have all these earthen pots kept aside. I’ll use one of the pots for milk, one for dahi, one for butter. The ghee, I’ll put in another jar. And I’ll use this remaining pot to send milk to my sister.”

Q1. Why didn’t the wife agree to buy a lot of cows?

Ans. The wife didn’t agree to buy a lot of cows because she felt that keeping cows is a lot of work. You have to feed the cows, walk them, bathe them and milk them.

Q2. How did the husband convince the wife to buy cows?

Ans. The husband convinced his wife by telling her that they will get a lot of milk if they have more cows.

Q3. Did the wife agree to buy the cows?

Ans. Yes, the wife agreed to buy the cows as the husband convinced her that they will get a lot of milk if they have more cows.

Q4. How was the wife going to use the earthen pots?

Ans. She was going to use one of the pots for milk, one for dahi and one for butter.

Q5.  What did the wife plan to do with the remaining pot?

Ans. The wife planned to send the remaining pot of milk to her sister.

Q6. What are the different things obtained from milk?

Ans. We get dahi, butter, ghee, paneer and buttermilk from milk.

Q7. How was the wife going to store the ghee?

Ans. The wife was going to store the ghee in another jar.

 

Passage 3:

“Send milk to your sister! Who said you could send milk to your sister!”

“There will be plenty of milk, if we have so many cows. Why shouldn’t I send it to my sister?”

“Because we are going to sell it in the market – that’s why. I will decide what to do with all that milk. And not a drop of it goes to your sister, remember!”

“I’ll see how you can stop me from sending a pot full of milk to my dear sister. I do all the hard work running after the cows so naturally I will decide what happens to the milk. Just try stopping me!” the wife exclaimed.

Q1. What did the husband and wife argue about?

For a detailed worksheet – click on – pdf   2.-Daydreams-Answers.pdf (1110 downloads)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *