Std 5 Lesson 18 Weeds in the Garden questions answers

Weeds in the Garden

Meanings:

indulge – allow someone to enjoy whatever they wish for

in vain – without any success

get a hold over – get control

short of beating him up – without going so far as to beat him up. opportunity – chance

specialities – special qualities

Seedling – a very young plant

weed – a wild plant growing where it is not wanted.

uproot – pull out of the ground, along with the root.

trace- leave a mark

warn – caution

twist – turn

draw his attention – try to get someone’s attention

tug – pull

to no avail – with no success.

implements – tools.

to get rid of – to take action so as to be free of something.

Thinks to do:

1. List all the words and phrases in the passage that indicate time:

Ans. (1) time and again (2) now and then (3) throughout his life (4) early morning

2. Add proper prefixes like up-, un-, dis-, in-, to the following to form opposites.

happy – unhappy

root – uproot

effective- ineffective

noticed – unnoticed

believe – disbelieve

civilized – uncivilized

continue – discontinue

3. Answer the following questions

1. When do the parents feel sorry and become unhappy?

Ans. Parents feel sorry and become uappy when they cannot indulge their kids or when they have to scold them.

2. What methods did Anshuman’s parents use to warm Anshuman about his bad habits?

Ans. Anshuman’s parents had began to warn him time and again by using gentle words, strict warning and a scolding now and then. His had tried everything short of beating him up.

3. What did Anshuman’s father compare bad habits to?

Ans. Anshuman’s father campared bad habits to weeds.

4. Use the following phrases in your own sentences :

1. in vain :

The nurse tried to pacify the crying baby; but it was all in vain.

2. get a hold over :

Everyone should try their best to get hold of one important skill that will help them in life.

3. to get rid of :

My mother tried to get rid of the stain on my uniform by scrubbing it harder and harder every day.

5. Language study (see pages 84-88)

(1) Read the highlighted words. They are known as prepositions.

  • for a walk  
  • around the farm
  • specialities of plants
  • in the soil
  • with great effort

(2) Change the meaning of the sentences by changing the preposition.

1. The tiger jumped into the river.

Ans. The tiger jumped out of the river.

2. Put the ice cubes in the box.

Ans. Take the ice cubes out of the box.

3. We travelled to Mumbai by train.

Ans. We travelled from Mumbai by train.

4. There were many people around the house.

Ans. There were many people inside the house.

5. The children were asked to come without their parents.

Ans. The children were asked to come with their parents.

(3) Change the meaning by changing the adverb.

1. Speak gently

Ans. Speak loudly.

2. Come in.

Ans. Come out.

3. Hit the stone hard with the hammer.

Ans. Hit the stone gently with the hammer.

6. Group Work

(1) Form groups of 5 – 8 and list the following

  • Bad habits
  • Very harmful habits

(2) Discuss the following in groups.

  • Do people admit that they have bad habits?
  • What can we do to get rid of bad habits?
  • Do’s and Don’ts for young children.

Comments 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.