Std 5 EVS 1 Chapter 5 Family Values questions and answers

Std 5 EVS 1 Lesson 5 Family values

Textual Exercises

1. What happens when everyone has a role in decision-making?

Ans. When everyone has a role in decision making, then

(i) Each person gets the opportunity to say what they think.

(ii) By asking everyone’s opinions, the subject is thoroughly discussed from every aspect.

(iii) We feel like a more important part of the family when we see that our opinion is valued.

Can you tell?

Note the following situations carefully. State which of the children show honest behaviour.

(1) Afreen borrowed a pencil from Meenu. After she finished using it, she returned it.

Ans. Afreen showed honest behaviour.

(2) Shama fell from her bicycle. However, she told her mother, “Neha pushed me off the bicycle”.

Ans. Shama did not show an honest behaviour.

(3) Mary took the bag she found in a rickshaw to a police station.

Ans. Mary showed honest behaviour.

What’s the solution?

(1) We meet a boy who has lost his way.

Ans. We will try to find out his address, and try our best to find his parents. If we are still unsuccessful then we will try to take him to the nearest police station and seek their help.

(2) While on a trip, we realise that our friend has forgotten her tiffin at home.

Ans. We will all share our tiffins with her.

(3) Some people are stuck in the lift of a building.

Ans. We will call out to the watchman or some adults for help and try our best to rescue the people stuck in the lift.

What’s the solution?

The following things are observed in some families.

(1) In some homes, boys’ uniforms, textbooks and bags are bought first. Purchases for girls are put off.

Ans. I will explain to the parents that it is wrong to discriminate between boys and girls. Girls also have the right of equal oppurtunities.

(2) When his team lost a kabaddi match, Raju began to cry. Dinesh said, “Why are you crying like a girl?”

Ans. I will explain to Dinesh that the statement portrays gender discrimination and it is wrong to give such statements.

(3) Vandana likes the bat and ball a lot; however, she is given dolls and toy stoves and utensils to play ‘house’.

Ans. I will explain to Vandana’s  parents that everyone, whether boy or girl must be allowed to pursue their interest without any discrimination.

(4) Sarika helps her mother with the cooking and household chores. Her brother is never asked to do the same.

Ans. I will explain to Sarika’s parents that boys and girls or men and women are equal as human beings and it is wrong to make only Sarika to the cooking and household chores.

Exercises

1. Fill in the blanks.

(a) Honesty is our strength.

(b) Everyone needs co-operation in public life.

(c) Tolerance has a special significance in our country.

(d) By developing a sense of equality, everyone gets to learn and make progress .

2. Answer in one line.

(a) Who should make decisions regarding changes in our environment ?

Ans. Everyone should make decisions regarding our environment.

(b) What is tolerance ?

Ans. Respecting opinions which are different from our own is called tolerance.

(c) What is gender equality?

Ans. Considering boys and girls to be equal without discrimination is called gender equality.

(d) What are the common needs of men and women?

Ans. Food, clothing, shelter, health and education are the common needs of men and women.

3. Answer in short.

(a) How do you take part in the decision-making process in the family?

Ans. I take part in the decision-making process by giving my opinion, valuing others thoughts and opinion and by consulting other members of the family before making any decision.

(b) How do we develop a sense of tolerance?

Ans. Whenever there are disagreements, we must try to understand the point of view of others instead of insisting that only our point of view is correct. This way we develop a sense of tolerance.

Activities

1. Collect stories of social reformers which highlight the values of tolerance and gender equality. Narrate the stories in the class.

2. Can you narrate a few incidents of your honesty? Do so.

Extra Questions:

Answer the following questions:

1. How are we part of the decision-making in the family?

Ans. We talk to each other before making decisions about anything in the house. We consult each other and make decisions that everyone agrees with. In this way, we are part of the decision-making in the family.

2. What happens when everyone has a role in decision-making?

Ans. When everyone has a role in decision-making:

(i) Each person gets the opportunity to say what they think.

(ii) By asking everyone’s opinions, the subject is thoroughly discussed from every aspect.

(iii) We feel like a more important part of the family when we see that our opinion is valued.

3. How can we be a part of the public decision-making process?

Ans. The government we elect makes decisions regarding public matters. If we feel that a decision made by the government is wrong, we can register our opinion. In this way, we can be a part of the decision-making process.

4. How can we learn to be honest?

Ans. When we realise that we have made a mistake, we should talk about it openly with our friends and family. By doing this, we learn to be honest and find a way to correct our mistakes.

5. What happens if we travel on a train or bus without a ticket?

Ans. If we travel on a train or bus without a ticket our public transport system will run at a loss and would soon have to shut down.

6. Explain how tolerance has a special significance in our country.

Or. Why, is it necessary for everyone to be tolerant or broadminded?

Ans. People from various religions, creeds, cultures and following different customs live here. That is why, it is necessary for everyone to be tolerant or broadminded.

7. What are the advantages of diversity?

Ans. Diversity enriches our social life. It encourages us to think about others with concern.

8. What is gender equality?

Ans. Boys and girls or men and women are equal as human beings. Considering boys and girls to be equal without discrimination is called gender equality.

9. Why should we practice honesty?

Ans. Honesty increases efficiency in public life and makes it possible to avoid wastage of time, money and labour.

10. What makes our community life harmonious and peaceful?

Ans. Tolerance and co-operation make our community life harmonious and peaceful.

Comments 2

  • What is a answer of of
    *family values:-*
    1)Give chance to each and every person in the family for decision making.
    2)We must be honest in our private and public life.
    3) *Tolerance*:-
    Respecting opinion which are different from our own is called tolerance.
    4) *Gender equality:-*

    considering boys and girls to be equal without discrimination is called gender equality.

  • I like answers

Leave a Reply

Your email address will not be published.